Bauhaus, et byggetempel

Den danske boligejers magiske drømmeverden. Et Eldorado for den aktive - med kun én tommelfinger på hver hånd. Og en oase for dem med grønne fingre.

Af Torben Caroc

Byggemarkedet Bauhaus er stort som flere flyhangarer tilsammen. Ses langt bort. Rummelig parkeringsplads. En mand står ud af en stationcar. Lidt hængerøv i bukserne. Diskuterer i mobiltelefonen. Nikker indforstået. Går med målbevidste skridt ind gennem byggemarkedets store røde portal. Den ser næsten ud som indgangen til en pagode.

I forhallen hænger gummibåde med illustrative navne; "Raptor" (som rovdinosaurien) "Fish Hunter" eller "Tender" (for den tryghedssøgende). Skaber drømme. Måske om laksefiskeri i nordiske elve. Havestole minder kunden om næste grill-party. De prøvesiddes. Fruen nikker, han er ikke lige så sikker.

En mand lader blikket glide over de udstillede modeller. Som over piger på et diskotek. Men desværre kan man jo ikke erhverve alle.

Indkøbstempel så langt øjet når. Vareudvalg og opstilling er gennemtænkte i mindste detalje, så at kunden opdager behov han ikke engang vidste at han havde. Drømme om alle de dejlige ting man kan gøre hjemme. Mosaik på badeværelsegulvet eller måske ny garderobe i entréen. Eftertænksomme ansigter. Lavmælt diskussion. Hagen gnubbes eftertænksomt.

Meterhøje hylder. Garvede mænd med forventningsfulde barneøjne. En er ved at brække halsen for at se nærmere på en køkkenvask. Den er udstillet på øverste hylde.

Mange haller

Dette lykkeland er inddelt i sale efter stigende kompleksitet. Fra sand og cement via spån- og andre plader til elværktøj som sikkert ville kunne bruges til at lave en kopi af den lille havfrue. Hver hal er stor nok til at rumme en treetages udlejningsejendom. Den kunne for så vidt bygges i varehuset og bagefter flyttes til sin egen addresse.

Overalt piler letvægtsgaffeltrucks rundt. De har enestående manøvreevne.  Der er også ansatte til fods med varer og prisskilte.

Ude i gården står en lastilchauffør med sin lastvogn og alenlange fragtsedler. Han diskuterer med den lokale Skt Peder om hvordan han kan få sin ladning indenfor.

Kunderne

En mand i sin bedste alder ser ud som han ved hvad han vil have, Sikkert en håndværker. Han har ølmave og er helt sortklædt; sort T-shirt med tekst på ryggen "Hertz Materiel", sorte shorts, sorte sokker og sorte sko.

I den lange midtgang kommer en fyr skubbende med indkøbsvogn. Datteren på 8-10 år sidder i vognen. De er i godt humør og ser ud til at lede efter den helt rigtige ting - måske en fødselsdagsgave.

En mand i 50'erne prøver flotte arbejdshandsker. De er grå med gul dekoration. Hans briller er røde. Et lidt ældre par kommer tøffende. De har gummistøvler og rullekraver. Øjnene skanner horisonten rundt. Der er mange varer at se. De kan kun bruge få sekunder til hver enkelt.

En mand med engelsk majoroverskæg og alvidende fremtoning vejer en boremaskine i hånden.

En af de få kvindelige kunder i varehuset åbner og lukker døren til et toiletskab. Hun lytter efter om den har den rigtige kliklyd.

Kvinderne kan lide haveafdelingen

Kyndige blikke løber rundt på potter og planter. Hvilken passer bedst til bedet derhjemme ? Efter kvinden, som har et fast blik, kommer ægtemanden med den fyldte indkøbsvogn. Han er hjulbenet. Ser lidt slidt ud.

En sportstrænet cykelpige går rundt med en stor sæk blomsterjord under armen. Den ser ud til at veje som en pakke cornflakes.