-

Rapport fra en uge i Shanghai
20 - 28 Marts 2012

Originalteksten er på spansk, skrevet af Patricia. Senere har Torben så - med alt for stor Forsinkelse - oversat. Substantiver er stavet med store Bogstaver. Torben synes at det ser godt ud.

 1. Udgifter for Rejsen
 2. Det som vi satte mest Pris på
 3. Iagttagelser  Nogle Filmklip: Lokal Forretning Morgentrafik Sang i Parken Tin Whistle  Mere Sang
 4. Små Oplevelser
 5. Gode Råd

1. Udgifter for Rejsen: 2227 EUR retur

(1 EUR = 8,87 SEK = 7,44 DKK = 8 CNY (Yuan or Chinese Yuan, også kaldet RMB)
1 SEK = 0,84 DKK    1 CNY = 0,93 DKK) Nogle forskellige Priser:
Transport
Fra Flyvepladsen til Hotellet: Først Maglev Toget: 80 Yuan. Derefter Metro til Hotellet: 8 Yuan. Total: 88 Yuan. Hjemrejse: fra Hotellet til Flyvepladsen: Taxi til Metrostation Nanjing Road: 14 Yuan. Metro hele vejen til Flyvepladsen: 14 Yuan. Total = 28 Yuan. TOTAL Flyveplads - Hotel -Flyveplads 116 CNY
Rejser i Metroen: Dagligt ca. 4 ture tur/retur = 40 Yuan/Dag. Total: 284 Yuan Taxi 1 Dag: 20 Yuan. Total Transport i Byen = 304 CNY TOTAL Transport 420 CNY (= 55 EUR)

Måltider:
 • 21 Marts Peking-and: 200 Yuan
 • 22 Marts i Nan Xiang (Yuyuan garden) - 109 Yuan
 • 23 Marts i Nanchang Lu - 91 Yuan
 • 25 Marts Barbeque - 150 Yuan
 • 27 Marzo Yu Shanghai - 450 Yuan
Andre Dage i Gennemsnit 100 Yuan / Dag + Frokost = 500 Yuan Total Måltider = 1500 Yuan
Café m.m: (1 café 22 Yuan) -> 120 Yuan / Dag * 7 Dage = 840 Yuan Butikskæden FamilyMart (som ligner vores 7/11): Nescafe, Avis, Brød, Juice, på Flyvepladsen 260 Yuan   TOTAL 2600 CNY (325 EUR)

andre priser: Avisen Shanghai Daily: 2 Yuan (ca 2 kr) Benzin: 8 Yuan / Liter En Rejse i Metro: mellem 2 y 5 Yuan. Sædvanligtvis 3 Yuan. Afhængig af Rejsens Længde.   Taxi: Starttakst 14 Yuan (menos de 2 EUR)

2. Dette satte vi mest Pris på retur

Xintiandi - "det Franske Område" med Museumshusene Shikumen. Kinesisk og anden orientalsk Mad.
En god Restaurant er: Yé Shanghai. Der spiste vi den sidste Dag.

Offentlig Transport og et Filmklip
Metroen fungerer fint. Stærkt trafikeret, men Togene går 10-12 Gange i Timen. De er meget lange og har mange Døre, som åbner automatisk. Der er god Information - også på Engelsk. Det var overraskende at altid sende sin Rygsæk gennem Røntgenkontrol, ligesom i Kastrup, når man skulle ned i en Metrostation. Men Processen var hurtig. Selvom der er Trængsel, glider Menneskestrømmene smidigt i de lange Gange ned til Toget. Inde i togene er Folk meget venlige og Torben, den gamle Mand, blev gentagne Gange tilbudt Siddeplads af unge Mennesker.
Taxi er billig: Starttakst for den første kilometer er 14 Yuan = 14 kr.

Katedralen San Ignacio - Katolsk Kirke i Xujiahui. En Oase i Kaos mellem fem store kommercielle Centre.

Shanghais Museum
for Videnskab og Teknik er enormt. Fokuseret på Rumteknik, men ærligt talt med et lidt magert Indhold.

Yuyuan Parken er et smukt Eksempel på kinesisk Kultur. Der er gamle Bygninger, blomstrende Bonsaitræer, Klipper, Vand, Ænder, Udsalg af Tibetanske Smykker, mm.

Historisk og nationalt Museum er meget stort. Vi koncentrerede os om Minoriteter og om Kunst. De fleste Kinesere er Han-kinesere (de findes også i Kvindeudgave :-). Navnet har de fra Han Dynastiet, Årene 206-220. Men der er også mindst 55 anerkendte Minoriteter med forskellige Sprog og Traditioner.

Vi interesserede os som sagt også for Kunst og Ædelstene, bl.a. Jade.

Qibao - er en ældre bydel, 30 km fra Shanghai Centrum. Genuint kinesisk, blomstrende Marked for fødevarer og småting. Lokalt Publikum, rimelige Priser. Alle Slags Snacks og små Lækkerbidskener. Man ser meget på vore Fotos fra Quibao

Tilbage i Shanghai Centrum fandt vi Nanjing Road som du ser på Film.
Den er en travl Gågade med Masser af Butikker. Turister - både udenlandske og kinesiske - mødes her.

Maden som tilbydes i Restauranterne er meget varierende, hvilket Priserne også er. Vi bestilte Mad med Tegnsprog, ved at pege. Det gik udmærket. Folk var meget venlige. Desuden har Restauranterne ofte Menykort med fotos af Maden ved Indgangen. Undertiden også med engelsk Tekst.

Hvor finder vi en god Kop Kaffe ?
Starbucks fra USA er der mange af. En (alt for stor) Kop Kaffe kostede 22 Yuan. Standardkvalitet, omtrent som hos Mc Donalds. Vi så også flere engelske Costa Caféer. De har bedre Kaffe end Starbucks og Prisen er den samme. En anden Kæde er Wagas, som er meget dyr. Vi prøvede dem ikke fordi der altid var mange Turister.

Bydelen Xintiandi er fra 20'erne og den mest vestlige i Shanghai. Der fandt vi bl.a. The old Film Café - Et smukt og hyggeligt Sted. For hyggens Skyld viste de en gammel kinesisk sort/hvid Film. Filmen og Omgivelserne var bedre end Kaffen.

Hvor spiser vi ?
Vi fandt Restaurant Nan Xiang lige ved Parken Yuyuan. Addresse: 85 Yuyuan Lu. Vi skulle op på anden Sal. Restaurantens første Sal var kun for Mad ud af Huset. Der var mange Mennesker, men vi fandt da Bord uden Problem og fik god Mad, god Service og rimelig Pris. Smiley Ordningen findes og bruges også her i Landet. Og der ikke gået Inflation i Systemet. Nogle Smileys er faktisk halvsure.

Vi var også på Rest. Lao Beijing, på 592 Nanjing Dong Lu, 9. Etage. Deres Reklamer lokkede med "Byens bedste Peking-and". Men vi var ikke tilstrækkeligt sultne, så vi spiste Gris og Fisk i Stedet. Det var udmærket.

Orientalsk Grill/Barbeque prøvede vi også. Mange Slags Kød og Skaldyr. 70 yuan per Person, inkl. Øl. Der var ikke et Menneske som talte Engelsk !
Yé Shanghai - En la zona comercial de Xintiandi. Comida deliciosa, hablan ingles, un poco costoso, pero razonable.

Andre Steder - som vi dog ikke nåede at besøge er Shen Yue Xuan med Shanghais bedste Cantonesiske Mad - i hvert Fald ifølge vores Guidebog.
KFC (Kentucky Fried Chicken) var rigt representeret. Der er mange flere end McDonalds. Dog er mange små kinesiske Restauranter bedre og billigere. Men det er ikke dem alle som indgyder Tillid. Torben er gennemgående mere tillidsfuld end Patricia. Han holder på sin Spejderlærdom om, at Mennesket behøver 7 Pund Snavs om Året for at holde Kroppen velfungerende.

3. Små Iagttagelser retur

Man ser aldrig en Kineser arbejde alene:
Vi kom engang til en lillebitte Café, ca 3 gange 4 meter. Der arbejdede 3 unge Mænd plus Chefen selvom vi var de eneste Kunder på det Tidspunkt. Det virker som der mange Gange er flere ansatte end Kunder. Og på Metrostationerne er der altid 2-3 Ansatte ved Sikkerhedskontrollen: En ved siden af Røntgenapparatet. Han/hun ser efter at Passagerer ikke har Baggage i Hånden. En påser at Tasken virkeligt løber igennem Apparatet og en kigger på Røntgenskærmen.

Underholdning i Parkerne og med simpel Fløjte.
Første Gang vi var i en Park, så vi en Mand sidde på en Bænk og spille Fløjte. En Gruppe på 3-4 Personer havde samlet sig omkring ham og sang med. Klassisk kinesisk Musik på Amatørbasis. Rart at lytte til.
Den anden gang var vi i en anden Park og så at små Grupper havde samlet sig på forskellige Steder. I hver Gruppe var der en som spillede og andre som sang. Grupperne stod tæt ved hverandre, men de andres Lyd generede dem ikke. Nogle brugte Mikrofon og Højttaler. Men det gik godt.
Tredje Gang var vi om Aftenen på Vej til vores Hotel, da vi midt på Fortovet måtte gå uden om en Gruppe som dansede Cha Cha Cha til egen medbragt Spillemand og Lærer.
Vi opdagede altså, at det er meget populært at samles i Parkerne om Aftenen og i Weekenderne. Ofte bliver det Grupper som synger, spiller og/eller danser. Man ser også Folk som bare øver sig med et Instrument eller hvis Sang måske har drevet dem hjemmefra :-)

Kinesisk Øl er godt og kommer i reelle halvliters Flasker.

Der er mange Cykler ... ca 1/3 af dem er elektriske. De kører fint og ser ud til at have været i Brug i mange År. Hvorfor har vi så få herhjemme ? Næsten ingen Cykler, elektrisk eller ej, kører med lys når det er mørkt. Som Trafikfilmen viser, så kører de i alle Retninger.

Priserne i Forretningerne er højere end vi forventede:
En Kop Kaffe 22 Yuan (næsten 3 EUR). Men de største Overraskelse var at en Kop Te på Museet i Shanghai, kostede 55 Yuan (casi 7 EUR). Det ville vi nu ligegodt ikke betale. Kina er Teens Hjemland og så koster den 'det blå ned fra Himlen'. PC'er, digitalkameraer, TV osv koster lidt mere end i Danmark.

Mange Luksusbutikker så vi, og desuden hele Butikscentre i Luksusstil. Åbenbart har Shanghai ogå sit Jetset.
Der er også specialisered Butikscentre hvor alle Butikker sælger Smykker, Guld, Sølv, Silke, Ædelsten. Nogle Centre specialiserer sig i Børnetøj, andre i Elektronik. Nogle Butikker fulde af Kunder, andre næsten tomme - flere Ansatte end Kunder.

Gaderne... i god Stand, uden Huller (i hvert Fald ingen store) og med god Skiltning både på kinesisk og engelsk. Det er dog svært at krydse Gaden fordi Cykler og Scooters er noget uforudsigelige. Motorcykle på Fortovet ser man også. Selvom vi hørte mange Bilhorn så vi ingen vrede Trafikanter.

Der er mange nye Bygninger i Shanghai og mange flere er på vej. Byggekranerne har travlt. Der er Masser af Rulletrapper, både ude og inde. Nogle af dem med Instruktion for hvordan de bruges :-)

Metro-togene er altid fulde. Svært at finde ledig Plads og Folk klemmer sig lidt sammen - men uden spidse Albuer. Flere Gange tilbød unge Mennesker Torben at sidde ned. Det var rart.
Som sagt så er der altid kontrol med Bagagen når man går ned i Metroen. Det koster en del Personale når man tænker på at en Metrostation har f.eks. 12 indgange. Det bliver så næsten 40 Mennesker i den Tid hvor alle Indgange er åbne.
Der er 14 Metrolinier, alle under Jorden. De sidste 11 af dem er mindre end tre år gamle. Billetter køber man i Automat som også har Information og Kort over Nettet på engelsk. Ganske vist er Taxi billigt, men Metrotransport går hurtigere. Og vi havde jo kun en Uge i Kina ;-)

Kaffe er blevet meget populær, specielt bland de unge. Den er ganske vist dyr, men er åbenbart på Mode. Og det kan Folk fra Colombia jo kun være glade for !

Kinesisk Påklædning følger Modetrender ligesom i Vesten. Her er det f.eks. populært for Piger og Damer at have Skind på Støvletterne. De ser ud som vore pelskantede Morgentøfler. En Gang så vi også en Pige i Pyjamas på Vej til Metroen. Kineserne er ikke generte. Det er meget almindeligt at hænge sit Tøj og Undertøj til tørre mellem Træerne i en offentlig Park eller på et Gadehjørne, hvis der er Plads til det, og et Par Lygtestolper at gøre Snoren fast i.

Mange, måske dog mest Mænd, spytter på Gaden. De spytter også Fiske- og andre ben ud på Tallerkenen. Det tiltalte ikke Patricia.

Toiletterne brød Patricia sig ikke om. De er ofte et Hul i Gulvet og undertiden er der ikke Toiletpapir. Og hvis der er, hvor skal man så gøre af det Papir man lige har brugt ?

4. Oplevelser retur

Vores første Måltid
Vi var havnet i en Bydel mest med Kontorer, og det var ikke let at finde en hyggelig Restaurant. Pludselig så vi et Skilt med Restaurant, men hvor var Indgangen ? Det viste sig at være på 9. Etage i Kontorbygningen. Klokken var ca 15 og der var ikke mange Mennesker. Personalet, inkl. Kokken, sad og spiste. Vi fik et fint Bord ved Vinduet med en vis Udsigt. Menuen var på engelsk og med Fotos. Det var et Held, fordi ingen på Stedet talte engelsk. Vi fik bestilt Fisk og Gris ved at pege på Menukortet, men hvad hedder Tilbehør på kinesisk ? F.eks. Ris og Grøntsager. Heldigvis havde vi en udmærket Turistbog med os og i den fandtes Tegn for Ris. Så var det bare at pege på det rigtige sted i Bogen ! Tjeneren spurgte om en hel Masse Detaljer og vi nikkede et 'Ja' til alle.

Besøg i Yuyuan Parken
Vores Sightseeing-plan for nr. to Dag var bl.a. at besøge Yuyuan Parken i den gamle kinesiske Del af Shanghai. Nogle af Patricias Kolleger fra Schneider, som har boet i Shanghai, har stærkt anbefalet denne Park. Desuden omtales den i vor Guidebog 'Lonely Planet'. Vi dykkede ned i Landkortet, som var lidt mangelfuldt, og fik lokaliseret Stedet. Efter nogle få Uklarheder ankom vi til Parken og noterede at der var gratis Adgang. Smuk Park, Fred og Ro, Træer og Planter. Men da vi forlod Parken var vi enige om at den nok var lidt overreklameret.

Vi kiggede så igen på Kortet for at finde næste Seværdighed, men opdagede at vi var landet i forkert Park. Vi var simpelthen gået vild. Neeeej. Nå. vi fandt hurtigt den rigtige Vej. Den var snæver med den høje Parkmur på den ene Side og små halvsnavsede, madduftende Huse på den anden Side. Vi fandt i hvert Fald den rigtige Yuyuan Park, som bestemt var værd at besøge. Parkens Forgård var nærmest omdannet til Folkeforlystelse med små Boder og historiske Huse. Med 'Mundgodt' både Fisk, Kød og Slik. Meget velbesøgt - mange hundrede Mennesker. Der købte vi et par små Glasflasker malede på Indersiden. I vores fotoalbum, som du nok lige har kigget på, er der også et billede af Maleren. Til Aften spiste vi Dim-Sum eller dumplings. Kan sammenlignes med Kåldolmer, men med Brødomslag i Stedet for Kål.

Besøg i den katolske Katedral Sankt Ignatius
Ifølge vor rejsehåndbog skulle Katedralen ligge ved Udgangen fra Metrostation Xujiahui. Det lød lettere end det var, fordi stationen havde 18 Udgange. Men lige pludseligt dukkede et spansktalende Par op. De var fra Venezuela. For øvrigt nr to par derfra som vi mødte. De vidste, at man skulle ud ad Udgang nr 3. Gennem lange Gange fandt vi den til slut.

Besøg på Museet for Videnskab og Teknologi:
Metrostationen havde mange udgange, men alle var skiltede (små Ikoner) som om de førte til Museet. Tekst kun på kinesisk. Ingen Metropassagerer så ud til at tale andet end kinesisk. Til Slut fandt vi dog en engelsktalende, som guidede os lidt på tværs af hvad man umiddelbart skulle tro. Men vi kom da til Museet. Det var mere spændende udenpå end indeni. Hvilket en del Museer lider af.

China Merchant Bank
fik vi også besøgt. Vi skulle nemlig veksle EUR til Yuan. Inde i Banken blev vi lidt overraskede over at møde en privat pengeveksler. Han tilbød en Anelse bedre Kurs end Bankens officielle. Desuden selvfølgelig meget hurtigere Ekspedition end bankens omstændelige papirarbejde. De sedler han tilbød var normalt slidte og så helt autentiske ud. Torben troede ikke at en simpel Svindler ville turde operere inde i Banken. Desuden vekslede vi ikke hele Rejsekassen på en Gang. Patricia ville dog ikke tage nogen Risiko, så hun foretrak at vente på Bankens service. Banken var åben til kl 18 dvs at vi havde godt en Time til at ordne Sagen. Efter en halv Times Venten var Klokken blevet 17:15. Så viste det sig at selvom Banken var åben til kl 18, så lukkede Vekselkontoret allerede kl 17. Men Bankfolkene forbarmede sig over os og vekslede alligevel.

5 Øre...
En Dag købte vi Kaffe og Kage for 9,50 Yuan. Så ventede vi at få 50 Øre (eller hvad sådan noget nu hedder på de Kanter) tilbage på vores Tier. Men de gav os kun 5 - det stod der i hvert Fald på Mønten. Vi så spørgende ud, pegede på Mønten og på Kaffeprisen, men Personalet insisterede på at det var OK. Det viste sig så, at mindste Mønt er 10 Øre og dem fik vi så fem af.

En anden numerisk Ejendommelighed er at Kineserne ikke bruger 'tusind' men 'titusind'. En person som altså tjener 150.000 Yuan, oplyser at han får 15 'titusinder'.

Togstationen i Hongqiao . . er MEGET stor og ligger 20-30 km fra Centrum. Herfra afgår højhasighedstogene til Beijing og andre storbyer i Kina. Vi rejste derud for at tage Toget til en af Kanalbyerne omkring Shanghai; Zhouzhuang, Xitang eller Tongli. Du kan se Fotos fra Stationen bland en del andre her. Det var ikke let at finde Billetsalget, så vi henvendte os til en Informationsskranke. Folkene var meget venlige, men vidste ikke ret meget om Togene. Det fik dog sin naturlige Forklaring da vi fandt ud af at det var en Bank og ikke en Jernbaneinformation vi havde kontaktet

Papirdrager
En Dag gik vi ud for at se Jinmao, Shanghais mest moderne og elegante Bygning, med 88 Etager. På Vejen dertil havde en Kvinde sat en lille og ret simpel Drage i Luften. Den var til Salg - for 150 Yuan. Vi kiggede på den og fik straks Tilbud om at købe. Torben, sagde at han kun ville give 15 Yuan, altså en Tiendedel af 'Udbudsprisen'. Så begyndte vi at gå. Kvinden gik med og tilbød 140 Yuan. Vi sagde stadig nej. I nogle trin gled vi så ned til 80 Yuan. På det Tidspunkt kom Dragen på tværs af en Lygtestolpe. Vi var glade for at Kvinden og hendes Drage nu var stoppet. Men det blev en kort Fornøjelse. Hun hev Dragen ned og kom efter os med nye Tilbud; 70, 50, 45, 30 Yuan. Da hun nåede ned til 15 Yuan var vi jo nødt til at sige ja tak.

Den sammenklappede Drage kunne være i en lille Pose som vi så fik med os.

Vi gik så op for at se Hotel Hyatt som ligger på 55. Etage i Jinmao Tårnet. Hotellets Lobby ligger midt inde i Bygningen og er et ca 14 Etager højt Rum. Flot.
Efter en Times Tid kom vi på Tilbagevejen igen forbi Kvinden med Dragerne. Hun huskede os, spurgte om vi ville købe en Drage til og sagde smilende og på engelsk at Torben var en dygtig Forhandler. Dragen kom i hvert Fald i Kufferten med Hjem til Kbh. Nu ved vi ikke rigtigt hvem vi skal give den til - måske til dig !

5. GODE RÅD retur

En Guidebog om Shanghai med vigtige begreber, såsom Metrostation, vist med kinesiske tegn. Det kan man så vise når man spørger en kineser til råds. Selv havde vi en udmærket bog: The Rough Guide to Shanghai, skrevet 2011 af Simon Lewis.

Find gerne et hotel i bydelen Xintiandi (the French Concession). Der er luxuøse hoteller, men også noget i mere beskeden prisklasse. Kig på nettet. Husk at udskriv hotellets addresse på papir og skrevet på kinesisk. Selv bookede vi hotel sammen med flybilletten som vi købte via det svenske www.travelstart.se.

Løft blikket...
Ved frokosttid den første dag havde vi svært ved at finde et rart sted at spise. El día que llegamos no podíamos encontrar donde comer algo tipico chino, en un restaurante bonito. Después de caminar muchas calles, nos dimos cuenta de que hay restaurantes en pisos altos. Nuestra primera comida fue en un edificio, en el piso 9. Los otros pisos eran oficinas.

Pudong, den futuristiske del af Byen ligger øst for Floden. Det er finanscentret med imponerende Skyskrapere: Jinmao (med hul igennem. Ser ud som et gigantisk øljern), TV-tårnet, Orientens Perle, World Financial Center.

Man krydser Floden på forskellige Måder:
med en slags Flaskepost gennem Turisttunnelen. Kun to Minutters rejsetid, men det koster 60 Yuan. Man kan også tage Metro til stationen Lujiazui. Eller tage den lille romantiske Færge til 2 Yuan. Den og flere andre Skibe afgår fra 'Havnepromenaden' The Bund.

Vi har fundet et par Links om Byen
 1. En anden Turist i Shanghai
 2. alt om Shanghai fra Wikipedia
Vores Tur var kort, men vi havde stor Fornøjelse af denne 'Dannelserejse'. Vi så Kinas økonomiske Centrum. Fuldt af Liv, men ikke hæsblæsende. Næste Gang må vi en tur ud på Landet - til nogle Småbyer med mindre end 3 Millioner Indbyggere. Skulle du få Lyst til at besøge Kina, så må du gerne kontakte os. Vi er nysgerrige og kan måske også hjælpe lidt til med gode Råd.

Farvel og på Gensyn,   
TOPACA :-)